Pierogi – co warto wiedzieć o tym daniu?

Pierogi w Polsce są powszechnie znanym posiłkiem. Wiele z Was zapewne myśli, że to nasze oryginalne danie i w żadnym innym kraju go nie zjemy. W tym przypadku mylicie się gdyż danie to spotkamy w wielu zakątkach świata, jednak wszędzie będzie w trochę innej formie. Czym odróżniają się polskie pierogi od gruzińskich chinkali albo hiszpańskiej empanady?

Materiał został napisany z pomocą firmy Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.

Jakie i z czym są polskie pierogi?

W Polsce znajdujemy pierogi z nadzieniem na słodko i na słono. Często spotykane są pierogi z kapustą i grzybami, mięsem albo na słodko z truskawkami i jagodami. Takie słone przeważnie jemy z podsmażoną cebulką albo skwarkami, takie na słodko ze śmietaną, jogurtem czy też zwyczajnie z cukrem. Pierogi w Polsce przeważnie gotujemy w gotującej się wodzie, ale zdarzają się także takie smażone lub pieczone. Robienie pierogów samodzielnie jest najczęściej bardzo czasochłonną robotą więc wszędzie tam, gdzie konieczne jest wyprodukowanie ich w dużych ilościach, przydatne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Pierogi na świecie

W Indiach zjeść możemy trójkątne pierogi, o nazwie samos. Będą one smażone na głębokim tłuszczu i zjemy je w Azji i kilku rejonach Afryki, a podaje się je z dodatkiem sosu miętowego.

Tak naprawdę to Chiny są krajem, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam potrawa ta nazywa się wonton i przeważnie serwowana jest jako dodatek do zup. Najczęściej farsz robi się z mielonej wieprzowiny, krewetek lub ostryg, z dodatkiem oleju sezamowego a także sosu sojowego.

We włoskiej kuchni znajdziemy kilka różnego rodzaju pierogów. Zaczynając od pierożków ravioli, których farsz jest z warzywami, serem i mięsem, przez tortellini, które w przeważnie są z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które zjemy w Piemoncie i będą wypełnione nadzieniem z pieczonej wołowiny i warzyw, albo sera.

Ostatnio bardzo popularna stała się kuchnia gruzińska, a wraz z nią pierożki chinkali. Są to większe niż znamy kołduny, które są wypełnione zupą. Na początku należy wypić ją ze środka, a dopiero potem zjeść pozostałość pieroga.

Pierogi zjemy również w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest albo mięsny, albo warzywny. Ciasto takich pierogów jest inne zależnie od regionu.

Na wschodzie Polski spotkamy także białoruską oraz litewską odmianę tej potrawy czyli kołduny.

Jak zrobić ciasto na pierogi i jak je ulepić?

Podstawowymi produktami na ciasto do pierogów jest zawsze mąka i woda. Są ludzie, którzy dodają do ciasta także jajko, inni twierdzą, że jest to powodem tego, że ciasto robi się mało elastyczne, więc tego nie robią. Ciasto na pierogi koniecznie musi być bardzo dobrze wyrobione, sprawi to, że zrobi się elastyczne a potem nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani w trakcie lepienia, ani w trakcie gotowania.

Wyrobione ciasto należy rozwałkować, następnie wycinać z niego kółka, do których należy nakładać nadzienie kolejno złączyć ze sobą końcówki i zalepić. Ważne jest aby doskonale zlepić ciasto, żeby przypadkiem pieróg nie rozpadł się w trakcie gotowania. Tak samo rozwałkowywanie jak i klejenie można robić ręcznie, ale istnieją również specjalne formierki do pierogów. Niewielkie formierki spokojnie można używać w mieszkaniu, duże gastronomiczne maszyny do pierogów raczej widuje się w restauracjach albo pozostałych lokalach robiących bardzo duże ilości pierogów.