Co dodać do pizzy, aby była idealna?

W dzisiejszych czasach na każdej ulicy znajdziemy pizzerię. Pizzerie są w każdym mieście, małym i dużym, więcej jest włoskich restauracji, niż takich z polskimi daniami. Ale czy w każdej znajduje się pyszna pizza? Czy znalezienie doskonałej pizzy jest proste? Co takiego sprawia, że pizza nam smakuje?

Kluczowe jest ciasto na pizzę

Na pewno każdy wie, że istnieją dwa typy ciast na pizzę – cienkie i grube. Ciasto cienkie jest typowe dla tradycyjnych włoskich pizz. Ciasto grube kojarzy się z tłustymi amerykańskimi pizzami. Obydwa mają swój urok i swoich fanów. Isnieje jedno ciasto do pizzy, które nie smakuje nikomu, to takie, które ciągnie się jak żelek. Tego ciasta nie chcecie znaleźć w żadnej pizzeri.

Sos pomidorowy na pizzy też jest bardzo istotny

Sos pomidorowy to jest kolejny wysoce decydujący element pizzy. Z pewnością mieliście pecha i dostać danie, które miało go tak małą ilość, że nie chciało się tego konsumować, bo było wyraźnie niesmaczne. Idealnie jakby sos był przygotowany własnoręcznie przez pracowników pizzeri. Powinien być zgęstniały, tak aby nie ściekał z ciasta. Powinniście wiedzieć, że oryginalne włoskie sosy są pełne ziół takich jak bazylia i oregano, zawierają także czosnek i oliwę z oliwek. Nie powinno się nałożyć go niewiele, bowiem wtedy pizza będzie sucha, ale nie należy też dodawać go za dużo, żeby ciasto nie opadło.

Wszystko o składnikach do pizzy

Ile ludzi, tyle ulubionych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – pizza na dowóz Kościerzyna, nieraz zobaczymy bardzo dużo najróżniejszych propozycji tego dania. Można wrzucić na nią każdy możliwy składnik, zaczynając od tradycyjnej pizzy capriciosy, aż po bardzo mięsne, podwójnym serem i nachosami. W końcu pizza musi nam odpowiadać, a nie być typowo włoska. 
Coraz częściej pizzerie stawiają na niesztampowe i jakościowe składniki. W dawnych czasach pizza z rukolą była czyimś wymysłem, teraz znajdziesz ją nawet w niewielkich miejscowościach, takich jak Kościerzyna.
Jest jeszcze jeden składnik, który prowadzi do kłótni, a mianowicie sos na pizzę. Bardzo lubimy zajadać się pizzą z sosem czosnkowym i ketchupem. I nie ma w tym nic dziwnego. Nie dziwmy się też, że włoskie pizzerie zaproponują nam do tej potrawy oliwę z oliwek. Przecież pizza pizzy nie równa, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, nawet jeśli wszystkie knajpy będą sprzedawały spaghetti i pizze. 
Reasumując, nie istnieje pizza idealna. Jeden powie, że według niego będzie to tradycyjna pizza włoska na cienkim cieście, z szynką prosciutto i bazylią, do tego skropiona oliwą z oliwek, a dla innej osoby będzie to grube ciasto z tuńczykiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Istotne jest odszukanie pizzeri, która sprosta naszym oczekiwaniom, a taka z pewnością istnieje w Kościerzynie.